Metsäojaprojekti nytkähti eteenpäin

Sotkajärviyhdistys on ollut yhteydessä Metsäkeskukseen järveen laskevien metsäojien tilan selvittämiseksi ja mahdollisten kunnostustoimien tekemiseksi. Tavoitteena on parantaa järven veden laatua ja ehkäistä metsäojien kautta järveen tulevaa ravinnekuormaa, joka on lähinnä typpeä ja fosforia.

Lauantaina 3.9. pidettiin Teuron Kylätalolla tilaisuus, jossa Metsäkeskuksen metsän- ja luonnonhoidon asiakasneuvoja Olli Lukanniemi piti esityksen aiheesta. Lukanniemi kävi läpi ensin periaatteita ja vaihtoehtoja, joilla metsäojista järveen tulevaa ravinnekuormaa voidaan rajoittaa tai estää.

Sen jälkeen keskusteltiin vaihtoehdoista Sotkajärveen laskevien metsäojien kohdalla. Tehokas tapa on rakentaa ojiin laskeutusaltaita, jotka soveltuisivat hyvin myös Sotkajärven ympäristöön.

Sotkajärven valuma-alueeseen kuuluvat myös Ojajärvi ja Pukarojärvi. Lukanniemen mukaan ne on järkevää  ottaa mukaan projektiin, jotta siitä olisi oikeasti hyötyä Sotkajärvelle. Kolme järveä kattava projekti on myös riittävän kokoinen Metsäkeskuksen toteutettavaksi.

Projektin suunnittelu on jo aloitettu ja hankehaku on tarkoitus järjestää vuodelle 2024. Jos projekti etenee suunnitelmien mukaan, voisivat työt alkaa syksyllä 2024.

Metsäkeskus on yhteydessä maanomistajiin ja neuvottelee heidän kanssaan suostumukset rakentaa laskeutusaltaita metsäojiin. Projektin rahoittaa kokonaan valtio eli ns. omavastuuosuuksia ei tarvita.

Järviyhdistysten vastuulle tulee laskeutusaltaiden ylläpito, johon myös on mahdollista saada erilaisia rahallisia avustuksia. Yhdistyksiä ei voida velvoittaa ylläpitoon, mutta ne voivat ottaa sen vapaaehtoisesti vastuulleen.

Altaat pitää käydä tarkastamassa vuosittain ja huolehtia, että ne tyhjennetään vähintään 10 vuoden välein tai useammin riippuen tarpeesta.

Kokoukseen osallistui henkilöitä myös Pukarojärven rannoilta. He pitivät hyvänä ajatuksena sitä, että Sotkajärviyhdistys laajentaisi toimintaansa myös Pukarolle. Lukanniemen mukaan olisi hyvä saada myös Ojajärvi mukaan samaan yhdistykseen.

Suurempi ja kattavampi yhdistys on hankkeelle parempi, vaikka sinänsä hanke ei edellytä yhdistyksen tai yhdistysten mukanaoloa.

Sotkajärviyhdistyksen tehtäväksi tuli pohtia toiminnan laajentamista Ojajärvelle ja Pukarojärvelle edellyttäen, että järvien maanomistajat ja mökkiläiset pitävät sitä järkevänä.

Sotkajärviyhdistyksen hallitus keskustelee asiasta lähiviikkoina. Asia on yhdistykselle niin iso, että se pitää joka tapauksessa päättää vuosikokouksessa tai ylimääräisessä yhdistyksen kokouksessa, joten asiaan palataan vielä tämän syksyn aikana.

Advertisement
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s