Näin pidät huolta yhteisestä Sotkajärvestä

Jokainen ranta-asukas voi omalla toiminnallaan vaikuttaa yhteisen Sotkajärvemme tilaan. Pienilläkin arjen valinnoilla voi olla suuri merkitys. Seuraavassa Jukka Lehtonen on koonnut Katri Alvesalo-Heikkilän avustuksella vinkkejä rantaelämään, joka ottaa huomioon järven kunnon
1. Astioiden pesu
Vaikka kesäasunnolla ei olisi viemäröityä tiskiallasta, astioita ei saa pestä järvessä. Pöydän, jonne pesuvesi kannetaan, on oltava riittävän kaukana rannasta. Käytetyt tiskivedet on imeytettävä, vaikkapa kukkapenkin tai kasvimaan kautta.
2. Pyykinpesu
Mikäli mökillä pestään nyrkkipyykkiä, noudatetaan samoja periaatteita kuin käsin tiskattaessa. Laiturilla ei saa pestä, eikä pesuvettä kaataa suoraan järveen.
Hyvin varustetuissa loma-asunnoissa pyykki pestään nykyisin painevesiverkostoon ja viemäriin kytketyillä pesukoneilla. Ellei painevettä ole, voi hyvällä onnella ehkä vielä löytää vanhanaikaisen pulsaattorikoneen. Sellainenhan täytetään kantovedellä ja tyhjennetään omalla pumpulla sijaintipaikallensa, useimmiten saunan pesutilan lattialle. Saunan viemäröintiratkaisun täytyy tällöin olla asianmukainen.
Käsikäyttöinen pesukone
3. Mattojen pesu
Mattoja ei saa pestä laiturilla eikä huuhtoa järvessä.
Harvasta laudasta voi tehdä pesualustan, jolle sijoitetaan seisomakorkeuden tarjoava pesupöytä. Näiden paikka on vähintään 10 m:n päässä rannasta hyvin imevällä maaperällä ja kaukana pintaojista. Huuhtomisessa hyvä apu on pieni järveen sijoitettava uppopumppu paineletkuineen. Vesi voidaan johtaa saaviin tai suihkuttaa suoraan matolle. Saavia voi myös käyttää itseimevän painepesurin imualtaana.
Matonpesuaineiden pitää olla fosforittomia pesuaineita esim. mäntysuopaa.
Video maton pesusta painpesurilla
Keskustelulinkkejä:
hs.fi, 10 kysymystä matonpesusta
Matonpesu maalle
Linkki tutkimuksesta
4. Saunominen ja uiminen

Saunassa peseytymisen jälkeen saippuaa ja shampoota ei saa huuhtoa järvessä. Varsinainen huuhtelu tehdään jo saunassa. Uiminen on virkistymistä varten.
Linkkejä, yleisiä ja kaupallisia:
http://www.ymparisto.fi/default.asp?node=16846&lan=fi
http://www.talokaivo.fi/suomeksi/tuotteet_040201_maahanimeyttamot.asp
http://www.biolan.fi/suomi/default4.asp?active_page_id=246
http://www.hannuh.fi/109
5. Rantojen siivoaminen
Syksyisin ja keväisin ovat rantatöyräämme ja –kivikkomme vesikasvijätteiden kehystämiä, ja järvenpohja puiden lehtien peittämää. Jos ne jätetään veteen tai rantaviivalle, ne muuttuvat takaisin uuden kasvuston raaka-aineeksi. On toivottavaa, että kukin ranta-asukas kävisi muutaman kerran vuodessa poistamassa rannaltansa ainakin helpoimmat pinnalla kelluvat kasvijätteet. Tämä biomassa lisää vesistön kuormitusta.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s