Koekalastus syyskuussa 2021

Kalastoselvitystä varten tehtiin koekalastu Sotkajärvellä kolmen päivän aikana 30.8.-2.9.

KVVY Oy:n tutkijat laskivat verkot maanantaina illansuussa. Ensimmäiset saaliin irroitus-, mittaus- ja punnitustalkoot pidettiin tiistaina, toiset keskiviikkona ja kolmannet torstaina.

Maanantaina laskettiin seitsemän verkkoa ja tiistaina yhdeksän sekä 20 rapumertaa. Kalaa tuli kohtuullisesti, mutta ainakaan ensimmäisenä päivänä ei tullut yhtäkään rapua, mutta toisena päivänä kymmenen.

Keskiviikkona laskettiin hieman isompi silmäisiä verkkoja tavoitteena saada isompia ahvenia ja lahnoja. Samalla laskettiin 50 rapumertaa järven pohjoispäähän ja syvänteen tienoille. Kalasaalis oli kohtuullinen, mutta rapuja tuli vain yksi.

Selvityksestä vastaava Tommi Malinen kiittää talkoolaisia hyvin tehdystä työstä. Tommin mukaan kalanäytteet ovat riittävän hyvät. Ahvenia ja haukia saatiin tarpeeksi, mutta lahnoja vain kolme. Jos pyydyksiin vielä syksyn aikana sattuu lahnoja, niitä voi vielä pakastaa selvitystä varten. Rapuja saatiin vähän, ja ne olivat täplärapuja.

Kalastoselvitys valmistuu tämän vuoden aikana.

Lisäksi Riikka ja Jarno ottivat saalista oman koe-erän, jota voidaan tutkia myöhemmin kunhan saadaan jatkohankkeelle rahoitus.

Tutkimuksista on odotettavissa tietoa saalis- ja petokalojen suhteellisesta osuudesta, kalojen elohopeapitoisuuksista ja ylipäätään kalaston kunnosta, joka puolestaan kertoo järven kunnosta. Ne auttavat arvioimaan, miten järven kalastoa kannattaa hoitaa.

Kalansaaliin irroittaminen verkosta vaatii keskittymistä
Leena kirjasi ja Marko punnitsi ja mittasi
Jarno ja Riikka ottivat näytteet saaliskaloista jatkotutkimusta varten
Advertisement