Sotkajärvi Ympäri jo neljännen kerran

Lauantaina 7.8.2021 soudettiin Sotkajärven ympäri jo neljännen kerran. Perinteeksi muodostuneeseen tapahtumaan osallistui 23 henkilöä, jotka seilasivat järveä yhdeksessä eri aluksessa. Sääennuste lupasi iltapäiväksi sadetta ja tuulta, mutta onneksi sade alkoi vasta kun soutelijat olivat jo sateensuojassa.

Tapahtuma alkoi Retkisaaresta. Siellä vihittiin virallisesti käyttöön Sotkanpesä -laavu. ”Linnunpöntöstä” laavun sisäseinästä löytyy vieraskirja, jossa on lyhyt kertomus Sotkanpesän rakentamisesta. Toivottavasti jokainen vierailija tekee jonkinlaisen merkinnän vieraskirjaan.

Soutuun liittyy aina myös tehtävärastit ja joukkuekilpailu. Tänä vuonna joukkueita oli kuusi ja rasteja neljä.

Ensimmäisen rastin Ilpo oli rakentanut Retkisaareen. Siinä piti tunnistaa pääasiassa lintuja. Liisan ja Jukan mökillä piti löytää oikeat kasvien nimet yhdistelemällä eläimiä ja kasveja kuvien perusteella. Riikka ja Jarno perehdyttivät osallistujat suomalaisiin samakkoeläimiin. Soutujen neljäs rasti ja loppuhuipennus oli jälleen Leenan ja Jorin luona. Siellä tehtävänä oli jo tutuksi käynyt ketjunheitto.

Kilpailussa eniten sai pisteitä Leenan ja Jorin Tiira -joukkue, joka kuitenkin diskattiin kotiedun vuoksi. Kilpailun voitti toiseksi eniten pisteitä saanut Riikka-Jarno -joukkue.

Tulosten julkistamisen jälkeen Juhani kertoi vielä lyhyesti tulevasti kalastoselvityksestä. Lisäksi Jarno kertoi, millaisen jatkotutkimushankkeen he ovat Riikan kanssa suunnitelleet. Koekalastuksessa saadaan nimittäin merkittävä näyte Sotkajärven kaloista ja osa siitä kannattaa ottaa talteen jatkotutkimuksia varten, koska koko saalista ei käytetä nyt syksyllä tehtävään selvitykseen.

Kalastoselvityksestä vastaa KVVY Oy. Koekalastus alkaa maanantaina 30.8, jolloin tutkijat laskevat verkot.

Talkoolaisia tarvitaan tiistaina 31.8. ja keskiviikkona 1.9. (varalla myös torstai 2.9.). Talkootyö tehdään Tuomelan rannassa (Pirjo ja Juhani Pekkalan tontti). Talkootyö sisältää kalojen irroittamista, kalojen käsittelyä ja tietojen kirjaamista. Tarvittavat varusteet kuten kalojen käsittelyyn sopivat hanskat varataan paikalle.

Koekalastuksesta ja talkoista vielä lisätietoa myöhemmin. Talkoisiin voi ilmoittautua Kari Hoville osoiteella kari.hovi@nic.fi tai p. 040 8250464.

Ensi Sotkanpesä vihittiin virallisesti käyttöön ja sen jälkeen joukkueet pähkäilivät Ilpon lintutehtävää. Tällä kertaa oli onneksi annettu vaihtoehtoja.
Liisan ja Jukan mökillä yritettiin löytää oikeat kasvien nimet yhdistämällä kuvien perusteella tunnistettavien eläinten ja kasvien nimiä.
Riikka ja Jarno olivat tehneet samakkotehtävän. Tietoiskun jälkeen piti tunnistaa viisi Suomessa tavattavaa sammakkoeläintä.
Tuttuun tapaan viimeinen rasti oli Leenan ja Jorin luona. Ketjunheiton lomassa oli herkullista syötävää ja juotavaa sekä keskustelua tulevasta kalastoselvityksestä. Sade alkoi onneksi vasta sitten, kun osallistujat olivat päässeet sateensuojaan.
Advertisement